Δελτία Τύπου

Πρόσκληση συμμετοχής στη διαδικτυακή εκδήλωση αξιολόγησης της εφαρμογής COSMOS

 

Η Εκδοτική Αθηνών και το Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε “Δημόκριτος” σας προσκαλούν στην εκδήλωση αξιολόγησης της εφαρμογής COSMOS, για το έργο COSMOS: Πολιτισμική Ώσμωση - Μυθολογία και Τέχνη.

Ο πλούτος της Ελληνικής Μυθολογίας, σε συνδυασμό με την ανάγκη για διατήρηση, διάσωση και διάδοση της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν την αφορμή για την αναζήτηση νέων τρόπων αφήγησης και παρουσίασης αυτών των συναρπαστικών ιστοριών και των απεικονίσεών τους στην Τέχνη. Το COSMOS στοχεύει στην ευρεία διάδοση και στην καλύτερη κατανόηση και εποπτεία του περίπλοκου και ογκώδους αυτού έργου, μέσω μιας καινοτόμου, ελκυστικής και εύχρηστης desktop εφαρμογής.

Η εφαρμογή COSMOS υπερβαίνει τη συνήθη πρακτική της γραμμικής αφήγησης των μύθων και της απλής παράθεσης εικόνων σχετικών έργων τέχνης. Αναπτύσσεται σε δύο αλληλένδετα επίπεδα, το επίπεδο των Μύθων και το επίπεδο της Τέχνης, όπου, κάθε ένα είναι οργανωμένο σε τρία δυναμικά παράθυρα οπτικοποίησης της πληροφορίας. Πιο συγκεκριμένα, στα αντίστοιχα παράθυρα, το επίπεδο των Μύθων παρουσιάζει: α) τις ιστορίες, με μία προσωποκεντρική δομή, β) τους συμμετέχοντες χαρακτήρες και γ) τους τόπους όπου εκτυλίσσονται αυτές. Αντιστοίχως, το επίπεδο της Τέχνης παρουσιάζει: α) τις αναπαραστάσεις των μύθων σε έργα της αρχαίας τέχνης, β) τους απεικονιζόμενους χαρακτήρες σε αυτά τα έργα και γ) την τοποθεσία προέλευσης των έργων, εφόσον είναι γνωστή, καθώς και την παρούσα τοποθεσία τους. Στην εφαρμογή COSMOS, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να ανακαλύψει συνδέσεις μεταξύ των επιμέρους στοιχείων που δεν είναι προφανείς, όπως σχέσεις και επιρροές μεταξύ διαφορετικών ιστοριών, τις διαφορετικές ιστορίες που διαδραματίζονται σε έναν τόπο ή στις οποίες συμμετέχει ένας χαρακτήρας, τον κοινό τόπο έκθεσης έργων τέχνης κ.ά.

Πλησιάζοντας στην ολοκλήρωση του έργου COSMOS, διοργανώνεται διαδικτυακή εκδήλωση, την Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 19:00. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα γίνει σύντομη παρουσίαση του έργου και της εφαρμογής, θα ακολουθήσει η χρήση της από τους συμμετέχοντες και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση της εφαρμογής. Σε περίπτωση αδυναμίας παρουσίας σας την ημέρα της εκδήλωσης δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε και να αξιολογήσετε την εφαρμογή από Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου (ώρα 09:00), έως Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου (ώρα 23:00).

Εγγραφές για συμμετοχή στην εκδήλωση και την αξιολόγηση γίνονται στην ιστοσελίδα του έργου https://cosmosapp.gr

Το έργο COSMOS υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» της ΕΥΔΕ ΕΠΑΝΕK και ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

τεμάχια -

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ

Εισάγετε λέξη κλειδί

Κατηγορία Έκδοσης

NEWSLETTER

Εισάγετε το e-mail σας, για να λαμβάνετε τις ενημερώσεις και προσφορές μας

Δελτία Τύπου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδοτική Αθηνών Α.Ε.

Σόλωνος 47, 10672 Αθήνα

Τηλ: 210-3608911 - 13
Φαξ: 210-3608914

Email: [email protected]